Számítógépes vírus, ami embereket fertőz

A számítógépes vírus nem csak a gépedet fertőzi meg! Közösségi oldalakon történt regisztrációdat követően elkerülhetetlenül belélegzed a kórt, így már a legelső pillanattól kezdve azt várod, hogy valaki megtaláljon, bejelöljön, barátodként, ismerősödként nyilvánosan is felvállaljon.

A betegség következő tüneteként már a posztjaidért várod a minél több, nyilvános elismerést, ami megtanít naivnak lenni. Ebben a stádiumban már hajlandó vagy idegeneket is ismerősödnek jelölni, vagy legalábbis visszajelölni, hiszen ő is egy "lájklehetőség" a szemedben. Innentől kezdve szinte élőhalottként követed a normát: megfelelni reggeltől estig, és lájkokat gyűjteni.

A második stádiumban a beteg agymosáson megy keresztül. Ráébred, hogy mind a 49 születésnapi köszöntése azért érkezett, mert a jeles napon mind a 212 ismerősének képernyőjén automatikusan megjelent a rendszer "parancsa", miszerint "Ma van xy születésnapja, köszöntsd fel őt!"

Ezt egyfajta "józanodásnak" is nevezhetnénk, de sajnos még csak akkor esik le, hogy hány kamu profil van fent a közösségi oldalon, akik csak unalomból, vagy ami rosszabb; érdekből lájkolnak, és lájkolják az általa megosztott tartalmakat. (Ez üldözési mánia, vagy sem, biztosan tudom, hogy így van, mert végeztem pénzért olyan távmunkát, ahol aktív felhasználóként jelen kellett lennem a Facebookon!)

Szembesülsz tehát azzal, hogy valójában nincs is 212 ismerősöd... Ez a felismerés az előző ismeretekkel együtt egy olyan fokú bizalmatlanságot szül belőle, ami már a betegség harmadik stádiuma: a "beolvadás", és a "nemtörődömség", ahol már minden utolsó egyéniséget is kizsigerelt az emberből a közösségi oldal.

A mai korban a beolvadás pedig nem más, mint gyűlölni mindent és mindenkit magunk körül. Jó fejnek lenni minden elhangzott cigányozással, zsidózással, és begyűjteni érte a döbbenetes számú lájkokat! Nem számít itt már egyéni vélemény, hisz a betegség kiszipolyozta az alany agyát, a beteg itt már csak anyázik boldogot, boldogtalant, gyarapítva ezzel az üres, semmit nem érő lájkjainak számát!

Olyan ez, mint a szerencsejáték: függővé válsz, ez tesz boldoggá, és mindig többet és többet akarsz, és nem tudsz kiszállni. Csakhogy a szerencsejátékkal ellentétben ez azért veszélyesebb, mert itt "ál-értékeléseket" gyűjtesz, ami eléggé messze áll pl. egy kaszinóban szerezhető pénzösszegtől...

Vannak erősebb egyéniségek, akik másképp reagálnak a kórra, ők csak érdekből lájkolnak, ellenben ugyan ilyen érdekből ellenállni is képesek az egyébként szüntelen kattintgathatnékjuknak. Sajnos mindhiába, mert a betegség rajtuk is eluralkodik...

Bárhogy küzdesz ellene, bárhogy trükközöl, ha minden nap belépsz, akkor a közösségi kór már téged is elkapott, csak még nem tudsz róla, hogy ez bizony egy betegség...

Ha nem hiszed, kérdezz meg egy pszichiátert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése